2013. december 26., csütörtök

Boldog Ünnepeket!!

Szentesti halászlé és sültek után

Karácsonyi menü:

- Gyöngytyúkleves sok-sok zöldséggel és tésztával

- Sült csirke töltelékkel, ecetes burgonyasalátával és céklasalátával. 


Most már jöhet a pihenés !



Kolbászos, lila hagymás kalács

1 kg liszt
5 dkg élesztő
2 dl tej
1 dl étolaj
1 evők só
langyos víz


A fent leírtakból kelt tésztát készítünk, úgy hogy apróra vágott házi kolbászt és lila hagymát is belekeverjük.

Amikor megkelt, összefontam és formába tettem, tetejét tojással megkentem és előmelegített sütőben szép lassan megsütöttem.

Reggelire kiváló volt! 




Bejgli

2 dkg élesztő
2 dl tej

25 dkg margarin
5 dkg porcukor
50 dkg liszt
2 egész tojás
1 csipet só


A tejbe az élesztőt felfuttatjuk.
A többi hozzávalót összekeverjük a felfuttatott élesztőt hozzáöntjük, és jól összedolgozzuk. Fél órán át kelesztjük.
Amikor megkelt 4 részre osszuk a tésztát, kinyújtjuk és megkenjük diós vagy mákos töltelékkel a tésztát és feltekerjük. Megkenjük, tojással megszurkáljuk és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Tálaláskor porcukorral meghintjük.

Töltelék / Diós, Mákos /

30 dkg mák vagy dió
1 vaníliás cukor
1 marék mazsola
1 citrom reszelt, vagy narancs héja
Cukor ízlés szerint
rum aroma
Pici tejjel össze kell dolgozni hogy kenni lehessen.







Hamis tiramisu

Babapiskóta / én kb. 30 db cukrozottat használtam

0, 5 l habtejszín / Hulala
2-3 evőkanáll rumaroma

2 dl kávé
1 dl tej


A habtejszínt kemény habbá verem és rumaromát keverek hozzá.

A kávét a tejjel és a rumaromával összekeverem.


Jénai tál aljára a kávéban megforgatott babapiskótát teszek egymás mellé, majd a krém felét ráteszem, megint kávéban megforgatott babapiskóta és a krém másik felét is ráteszem. Hűtőbe tesszük és pár óra múlva kakaóval megszórva fogyasztjuk.







2013. december 21., szombat

Kenyérlángos sok feltéttel!!

Karácsonykor nagyon sok finomság kerül az asztalra, gondoltam, kicsit könnyedebb ételt készítek így az Ünnepek előtt pár nappal.

Recept itt található:
http://varibcsi.gportal.hu/gindex.php?pg=32189866

Jó étvágyat!











2013. december 7., szombat

Rumos szelet

Anyukám sütötte :-)

6 tojás
15 dkg cukor
5 dkg dió
10 dkg liszt
sütőpor

A tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a diót és kávéskanál sütőport.
A tojás fehérjét kemény habbá verjük és hozzáadjuk ez előzőekhez.
Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Krém:
3 dl tej
1 csoki puding
1 evők,cukor
20 dkg vaj vagy margarin
20 dkg porcukor
Rumaroma

A tejet a pudinggal és a cukorral felfőzzük. A vajat  a porcukrot kikavarjuk és hozzáöntünk fél rumaromát.
Amikor a puding kihűlt összekeverjük a vajas, rumos, porcukorral.

A tésztát 2 helyen elvágjuk és megkenjük a krémmel. 
Tetejét csokimázzal leöntjük

Jó étvágyat!


2013. november 30., szombat

Lúdláb kicsit másképp

 Ígértem hát hoztam is a receptet!

A Rigójancsihoz hasonló a recept, csak nincs benne csokoládé.

A tetejét nem csokival öntöttem le, krémmel kentem meg és meggyel díszítettem.

6 tojásból kakaós piskótát sütöttem, amit ketté vágtam.

Krém:
500 ml Hulala
5-6 evőkanál cukrozatlan kakaópor / a kakaópor minőségétől függ milyen sötét krémet kapunk.
1 vaníliás  cukor

A Hulalát kemény habbá verjük, hozzákeverjük kakaóport, és a vaníliás cukrot.

Két piskóta közé magozott meggyet teszünk és rátesszük a  kémet. Tetejét megkenjük a maradék krémmel díszítjük meggyel és kakaóporral tálaljuk.

Jó étvágyat!


2013. november 23., szombat

Linzer

Nyár elején sütöttem utoljára linzert. Nézegettem a recepteket és most ráesett a döntés , hogy ismét elkészítsem.

Friss  anyukám készítette házi barack, és szilvalekvárral töltöttem meg :-). Nagyon finom lett!


A recept nem saját az Andi konyhája oldaláról készítettem.

http://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=31267178

Hozzávalók:
60 dkg liszt
40 dkg margarin
20 dkg porcukor,
1.5 zacskó sütőpor
2 zacskó vaníliás cukor 
2 db tojássárgája
reszelt citromhéj
kis tejföl ha nem áll össze a tészta


2013. november 16., szombat

Rigó Jancsi kicsit másképp!

Nagyon egyszerű , és azért másképp, mert nem csokimázzal vontam be a tetejét.
De így is nagyon finom lett.


6 tojásból kakaós piskótát sütünk.

6 tojás fehérjét habbá verünk, hozzáadunk 6 evőkanál cukrot, majd tovább verjük, elkeverünk benne 6 tojás sárgáját, 5 evőkanál lisztet és 1 evőkanál kakaót.
Előmelegített 180 fokos sütőbe készre sütjük.

Krém:
500 ml Hulala
1 tábla keserű csokoládé
5-6 evőkanál cukrozatlan kakaó/ kakaópor minőségétől függ milyen sötét krémet kapunk.

Hulalát kemény habbá verjük belecsorgatjuk az olvasztott csokoládét, és óvatosan elkeverjük benne a kakaóport.

Piskótát ketté vágjuk közé kenjük a krémet, majd a tetejét is a krémmel kenjük meg. Tálaláskor kakaóporral megkenjük.

jó étvágyat!











2013. november 15., péntek

Díjat kaptam !

Köszönöm szépen Pancsinak a díjat!





5 szabály

1) Helyezd el a díjat a blogon.

2) Linkeld be, aki jelölt téged

3) Jelölj te is blogokat a díjra

4) Értesítsd őket a jelölésről

5) Írj 7 dolgot magadról


Magamról

1, Csokifüggő vagyok :-)

2, Állandóan diétázom:-)

3, Szeretek sütni főzni:-)

4, Imádom a családom :-)

5, Szeretem a telet:-)

6, Még mindig tágítom a fejem, tanulmányokkal :-)

7, Elég közvetlen vagyok:-)



Blogok akiket jelölnék:

Marisz